V Gϋssingu o zelenih delovnih mestih

3. aprila 2018

V marcu so se predstavniki RRA Zeleni kras, Centra za inovativnost in razvoj udeležili partnerskega sestanka projekta INNO GREEN v avstrijskem Gϋssingu, sicer znani eko-regiji, kjer so razpravljali o spodbujanju razvoja zelenih delovnih mest v malih in mikro podjetjih. Partnerji so oblikovali model INNO GREEN, ki ga bodo v sledečih mesecih preizkusili tudi na praktičnih primerih v svojih regijah. Tekom obiska v Gϋssingu so spoznali tudi nekaj obstoječih praks, ki kažejo na uspešnost razvoja zelenih delovnih mest in prispevajo tudi h konkurenčnosti regijskega gospodarstva.

Obiskali smo podjetje Wolf Nudeln, ki se sicer ukvarja s proizvodnjo testenin, zaradi velikih težav z odpadki, jajčnimi lupinami in fekalijami iz gojilnice kokoši nesnic ter ostalih organskih odpadkov uredili bioplinarno, ki te odpadke uporablja in hkrati proizvaja dovolj toplote in elektrike za samovzdržno delovanje tovarne.

  

V Gϋssingu nas je sprejel tudi župan sosednje občine Strem, ki se ponaša z velikim številom inovativnih rešitev na področju uporabe obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije. Tako smo si ogledali lokalno bioplinarno, ki jo je ustanovila lokalna skupina kmetov kot odgovor na problem velikega števila neurejenih travnatih površin: z uporabo trave in ostalih naravnih materialov so z bioplinarno Stern uspeli zagotoviti veliko število priključkov za gospodinjstva, ki iz bioplinarne pridobivajo tako toploto kot električno energijo.

Ogledali smo si tudi primer dobre prakse lokalnega Doma upokojencev, ki z neposredno povezavo na prej omenjeno bioplinarno Stern in s pridobivanjem energije preko fotovoltaičnih celic zagotavljajo samovzdržnost tega, sicer javnega objekta.

   

Naslednji sestanek partnerstva bomo gostili v Primorsko-notranjski regiji, v septembru pa nas čaka še zaključna konferenca projekta, na kateri bomo predstavili zaključen Design Option Paper. Zainteresirani vabljeni k sodelovanju!