Dan inovativnosti na Zelenem krasu tudi v letu 2018 nadvse uspešno!

15. junija 2018

Primorsko-notranjska regija, 13. junij – V torek se je na območju Občin Cerknica, Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica odvijal že tretji Dan inovativnosti, ki so ga podprle številne regijske organizacije ter skupaj organizirale sedem dogodkov, s katerimi opozarjajo na pomen inovativnosti tako v podjetjih kot v vsakdanjem življenju.

»Primorsko-notranjska regija je ambasador inovativnosti!« S to pohvalo Gorana Novkovića, izvršnega direktorja GZS so pred tremi leti uspešno zaključili prvi regijski Dan inovativnosti, v okviru katerega je sicer najbolj odmevna podelitev priznanj GZS OZ Postojna za najboljše inovacije v Primorsko-notranjski regiji. Tudi letos so na Območni zbornici Postojna podelili priznanja enajstim najboljšim inovacijam, od katerih so najboljše ocene prejela podjetja EFOS za inovacijo Trapview, Kovinoplastika Lož za inovacijo Vratna zapora Comfort, EBM Papst za inovacijo Razvoj vibroizolacije motorja na ventilatorju za pomivalni stroj ter podjetje Kolektor ATP za novo zasnovo zabrizgovanja kovinskih palic MFA 2 Daimler. Na dogodku, ki so ga poleg Območne zbornice Postojna organizirali še SPOT svetovanje Primorsko-notranjske regije in RRA Zeleni kras, so sodelovali svetovalec za inovativnost v podjetjih Roman Pavlovič, Janko Burgar iz podjetja Cosylab, prisotne pa je nagovoril tudi Mitja Gorenšček, izvršni direktor GZS. Udeleženci so si lahko ogledali tudi razstavo nagrajenih inovacij ter razstavo inovacij dijakov Šolskega centra Postojna.

 

Vendar, kot poudarjajo na Centru za inovativnost in razvoj znotraj Regionalne razvojne agencije Zeleni kras, je Dan inovativnosti še veliko več: »Organizacije iz vse regije na ta dan skušamo pokazati, da inovativnost ni pomembna samo v podjetjih, pač pa v vseh vidikih življenja ter da k temu lahko prispevamo vsi. Tudi zaradi tega smo na Dan inovativnosti organizirali različne aktivnosti, ki so na voljo in na ogled vsem, ki bi si radi ogledali, kako inovativni smo v resnici v Primorsko-notranjski regiji.«

Dogodka se je udeležilo preko 100 udeležencev na sedmih različnih dogodkih:

Na Zavod za Zaposlovanje, Območna služba Koper, Uradu za delo Ilirska Bistrica in Uradu za delo Postojna je potekala predstavitev različnih aktivnosti in ukrepov za spodbujanje podjetništva ter uspešnih zgodb udeleženk operacije Spodbujanje ženskega podjetništva, sedaj samostojnih podjetnic, z naslovom »Inovativno podjetništvo«. Poudarek je bil ne toliko na inovativni ideji kot na inovativnem razmišljanju posameznika in zavedanju odgovornosti posameznika za razvoj svoje kariere. Vsi udeleženci so aktivno sodelovali, podali svoje zgodbe in spraševali o izkušnjah drugih. Nekateri udeleženci so srečanje izkoristili za sklepanje novih poznanstev in vezi, ki imajo v podjetništvu velik pomen. Dogajanje pa ob zaključku dogodka povzema Milenka Simšič, vodja Urada: »Taki dogodki so potrebni zaradi učinkovitega medsebojnega informiranja, prenašanja dobrih praks ter uspešnega partnerstva v lokalnem okolju«, vse navedeno pa prispeva k širjenju inovativnosti tudi na trgu dela.

 

Tekom dneva so vrata odprli v postojnski izpostavi AJPES, kjer so uporabnikom nudili informacije o aktualnih podjetniških temah: o registraciji s.p., d.o.o. in sobodajalcev, o pridobitvi LEI kode, storitev FI-PO finančni pomočnik in o obveznostih poročanja izvajalcev turistične nastanitvene dejavnosti. Odziv na dogodek je bil dober, uslužbenke so obiskovalcem podrobneje obrazložile postopke in storitve AJPES, stranke pa so izrazile zadovoljstvo z organizacijo tovrstnih dogodkov, namenjenih informiranju poslovne javnosti, ki se jih tudi vedno z zanimanjem udeležujejo.

 

Tudi v Podjetniškem inkubatorju Perspektiva Zavoda Znanje Postojna v Velikem Otoku so na poseben način obeležili regijski Dan inovativnosti. Pripravili so okroglo mizo na temo »Kako poiskati pravega mentorja, ki vam bo pomagal idejo pripeljati do realizacije«. Udeleženci so se zanimali tudi za uporabo coworking prostora in najem pisarne. Tudi letos smo razpisali natečaj Inovativna Postojna, za katerega so prejeli veliko število prijav. Kandidati so ideje že predstavili pred komisijo, čez poletje pa se bodo dobivali z mentorji. Informacijska projektna pisarna v Podjetniškem inkubatorju deluje vsak dan med 8 in 16h. V inkubatorju so na voljo tudi pisarne po subvencionirani ceni za mlada podjetja, ki so večinoma že zapolnjene, kakšna pa je še na voljo za perspektivna mlada podjetja, ki jim v inkubatorju nudijo tudi strokovno pomoč za uspešen zagon podjetja.

 

Prav poseben poudarek pa je bil letos na mladih: na Dnevu inovativnosti so sodelovale tako osnovne šole – z udeležbo na natečaju Naredimo drugače! – kot srednje in višje šole v regiji. Tako je že ob 10.00 na OŠ Prestranek potekal poseben dogodek, ki ga je otvoril postojnski župan Igor Marentič. Gre za podelitev nagrad nagrajencem in sodelujočim v okviru natečaja Naredimo drugače!, ki ga organizira RRA Zeleni kras v okviru Centra za inovativnost in razvoj (CIR) in, ki spodbuja mlade k lastni iniciativi, inovativnosti in razmišljanju »izven okvirjev«. Na podelitvi so se udeležencem predstavili mladi kreatorji iz 5. razreda OŠ Prestranek, s prav posebno kolekcijo »Modni cvetovi – iz starega novo«, ki so jo oblikovali sami, s pomočjo naravi prijaznimi materiali. Nagrajeni otroci se bodo odpravili na različne izlete po regiji, tokrat pa so nagrade prejele tudi mentorice in mentorji, ki so sodelovali pri natečaju. Izdelke natečaja je sicer mogoče videti tudi v katalogu, dostopnem na spletnih straneh RRA Zeleni kras in CIR, do konca avgusta pa bo odprta tudi razstava z izdelki v galeriji Krpanovega doma v Pivki.

 

Svoje izdelke so predstavili tudi mladi inovatorji iz srednjih šol: Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna na razstavi v Dijaškem domu SGLŠ, Šolski center Postojna pa v okviru osrednjega dogodka Dneva inovativnosti, podelitvi priznanj inovatorjem Primorsko-notranjske regije, v soorganizaciji GZS OZ Postojna in regijske točke SPOT svetovanje.

 

Dan smo zaključili z dogodkom Višje strokovne šole v Postojni, kjer so študenti in diplomanti šole predstavili svoje izkušnje pri iskanju idej v skupini in pri samostojnem procesu od faze invencije do inovacije končnega izdelka. Slišali smo, na kakšen način so se lotili tovrstnih izzivov, kje vidijo težave pri nadaljnjem razvoju ter nameravajo te dileme razrešiti. Zagotovo gre za težaven proces, ki zahteva veliko truda, energije, časa in nenazadnje tudi denarja. A je tudi takšno stanje priložnost za nadaljnji razvoj, predvsem za razvoj novih inovacij, tako na procesni kot na produktni ravni.